pátek 13. ledna 2012

Křenové rolky.

Zdravotní problémy...,raději už asi přestanu řešit!! To jsem to dopracovala...na ušní. Nedavno chodila Kristýnka, no a dnes už i já. Přišla jsem včas, ale v pondělí další vyšetření, teď mám alespoň léky :-(
Naše Dušinka ještě je. Pro ní jsem vystála frontu na super krůtí prsíčka, jatýrka,děláme jí prostě pomyšlení. Nemůže kousat, proto to musíme škrábat, nebo co jde tak předkousáváme.

Znáte pohádku jak dědek s babkou tahali řepu?     
Já znám jinou....  Jak babička Ilonka dostala chuť na křenové rolky.

Byla veliká tma, venku fičelo a chumelilo. Sníh postupně všechno přikryl. Ta chuť byla tak velká, že se babička rozhodla do tohoto nečasu vyjít. Teple se oblékla, kalhoty už měla, tak si vzala teplý svetr, bundu, čepici a na čelo velikánskou svítilnu - čelovku. Obula si vysoké boty a aby se sama venku nebála tak zavolala své věrné pejsky.  " Ara ! Hakime ! Jdeme ven ! " Hakim uznal, že se do takového počasí nepůjde ani podívat. Věrná Ara vesele vyrazila. Chodba, veranda a potom se otevřely dveře ven.
Jukla ven, ale hned se otočila, bylo po věrnosti. Teplo vyhrálo. Babičce tedy nezbylo nic jiného, než nebojácně vyrazit sama. Našla rýč a šla a šla. Když dorazila na konec zahrady, klekla na kolena, hledala křen a odhrabávala sníh. Zdařilo se, našla ho. Vzala rýč a ryla a ryla. Pot jí vytékal pod čepicí jak usilovně dobývala písnický křen. Okolo vše pozoroval králíček Zdrhálek. Učarovala mu volnost. Žije sám, volně běhá kudy se mu zachce. Také se seběhly kočičky. Seděli na zdi a pozorovali babičku se světýlkem na čele. Úsilí se zdařilo! Křen je venku!
Doma převzal pokračování dědeček Jiříček. Křen umyl, vydrhnul, oškrábal. Strouhal, strouhal a plakal.
Našlehal šlehačku, přinesl šunčičku a vytvořil výborné rolky.
Rolky byly tak moc vynikající, že za čtvrt hodiny nezbyla žádná...... a to je konec křenu, který stál takové úsilí.  :o)

1 komentář:

  1. Zvířátka se asi hodně divila, co to ta jejich panička blázní... Někdo chodí v zimě pro jahody, jiný kope v zimě křen :-D.

    OdpovědětVymazat